Het komt gemiddeld nog zo’n negentig keer per dag voor: graafschade. Zeker als het gaat om gasleidingen zijn de risico’s groot! Bij Gasunie heeft het voorkomen van graafschade dan ook hoge prioriteit. Grondradaronderzoek van MapXact biedt uitkomst.

In 2015 werd bij graafwerkzaamheden 32.858 keer een kabel of leiding geraakt. Zeker wanneer het gaat om gasleidingen kunnen de gevolgen van graafschade vreselijk zijn. Gasunie doet er alles aan dat te voorkomen. In de praktijk worden soms wel tien proefsleuven gegraven om zeker te weten waar alles ligt. De samenwerking met MapXact maakt deze tijdrovende en dure ingreep overbodig. 

Met grondradaronderzoek brengt MapXact de ondergrondse situatie tot op vier meter diepte exact in beeld, tot op de millimeter nauwkeurig. De radarkaarten zetten we om in een 3D-beeld die in één oogopslag inzichtelijk maakt wat er in de ondergrond ligt. Maar het kan nog mooier! We ontwikkelen nu samen met Gasunie een systeem waarbij de ondergrond direct en zonder tussenslagen 3D in beeld komt. Stel je voor: je loopt even met de radar over het werkgebied en ziet direct wat er ligt.   

De voordelen op een rij: 
- Voorkomen van graafschade en verhogen van de veiligheid
- Bevorderen van veiligheid
- Goed zicht op de exacte positie van leidingen en kabels in de ondergrond van het werkgebied
- 3D-beeld maakt het interpreteren van de ondergrond heel eenvoudig; je ziet de situatie direct zoals die is
- Efficiënt plannen van een bouwproject; geen verrassingen
- Fikse tijd- en kostenbesparing 
- Maakt proefsleuven overbodig en spaart de omgeving

Markt

Ondergrond

Klant

Gasunie

Locatie

Gasunie

Datum gereed

01 / 01 / 2017

Metingen

Ondergronds